dijous, 22 de gener del 2009

Sobre el futur de l'Odèon


Després de mesos sense tenir-ne notícies, avui El Punt publica que la Generalitat ha donat la raó a l'Ajuntament de Canet en derivar les responsabilitats de l'esfondrament de part del teatre Odèon a les dues empreses adjudicatàries de les obres, però que hi afegeix el despatx d'arquitectes que va redactar el projecte. En total són, doncs, tres responsables de l'accident que va causar la mort d'un dels operaris l'any 2007.

Se'ls reclama una indemnització d'1,1 milions d'euros, diners imprescindibles per poder donar continuïtat a la reforma de tan emblemàtic edifici del casc antic de Canet. Però com que tot apunta que els imputats recorreran davant dels tribunals, sembla que la rehabilitació de l'Odèon va per llarg. Algú podria posar una data de represa dels treballs? Un any, dos, potser a partir del pròxim mandat?

Sigui com sigui, i sigui quan sigui, el què és segur és que s'haurà de refer el projecte. Davant d'això tornarem a sentir les dues vessants: la que aposta per acabar-ho d'enderrocar i començar un projecte de zero a sòl ras, o fer-ho respectant els elements arquitectònics que van valer-li la menció d'edifici catalogat. Amb tots els respectes, i des de la meva total ignorància en coneixements arquitectònics, algú em podria dir quin és el valor d'aquest edifici? O si més no, què és el què en queda? I si és així, no es pot fer una còpia exacta de com era?

L'altra punt de controvèrsia és si un teatre municipal s'ha d'ubicar on és l'Odèon, ja que els carrers estrets que el rodegen impossibiliten l'accés de camions, en cas de voler programar espectacles de certa qualitat. Des del primer moment he sentit veus que demanaven fer un equipament d'aquestes característiques en una altra zona del poble i que l'Odèon fos un cafè cultural i una sala polivalent per espectacles i activitats reduïdes.

Una proposta que va sempre ha topat frontalment amb el lobby de l'ACPO. Fins a quin punt la Plataforma Odèon haurà fet més mal que bé en tot aquest assumpte? És d'elogiar la pressió que han exercit per aconseguir programar activitats culturals al poble, però sembla que ningú s'ha atrevit a dir-los que ells no són tota la cultura de Canet. Hi ha moltes altres entitats culturals a Canet i totes mereixen la mateixa atenció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada